Külkapcsolatok

ABLAK A VILÁGRA

 

Az elmúlt harminc év meglehetősen mozgalmas volt iskolánk nemzetközi életében: olasz, svéd, német, francia, erdélyi cserediák kapcsolatok jöttek létre a nyolcvanas évek végén, kilencvenéves évek elején, majd lassan kimúltak, érdeklődés hiányában (olasz), vagy a nemzetközi helyzet miatt (délszláv háború, mely térképek terén nem túl jártas francia partnerünket ijesztette el), vagy egyszerűen gazdátlanná váltak. A kilencvenes évek közepe nagy fordulatot hozott iskolánk életében, hisz ekkor csatlakoztunk az UNESCO- Asszociált- Iskolák hálózatához (köszönet érte Zsuffa Istvánné igazgató asszonynak), így a Baktay Ervin Gimnázium képviselhette hazánkat számos európai, és világ konferencián: Dubrovnik, Karlskrona, Pozsony, Berlin, és neves vendégeket fogadhatott az UNESCO párizsi központjából, Máltáról, Szenegálból. Ezek az események számtalan lehetőséget nyitották számunkra, és a jóakarat, meg egy csipetnyi szerencse hozzásegített ahhoz, hogy ablakainkat a világra nyissuk: ekkor fogalmazódott meg bennünk a külkapcsolatok fontossága, óriási hozadéka az intézmény, és a diákok számára egyaránt. Az idegen nyelv tanulása, és használata mellett, az ismeretszerzés, az általános műveltség, a nyitottság, az alkalmazkodás új helyzetekben (repülőtér, fogadó család, idegen város, közeg, stb.) életre szóló élményeket nyújtottak gyermekeinknek, valamint iskolánk jó hírnevét növelték.

A legfontosabb momentum 1996 tavaszán következett be, mikor Teijo Liedes finn tanár Ii-ből meglátogatott minket, kapcsolatfelvétel céljából: azóta eltelt 20 év, az évfordulót idén februárban ünnepeltük Finnországban, és reményeink szerint a folytatás is ugyanolyan gyümölcsöző lesz, mint az elmúlt két évtized: több mint 100 diák látogatott Ii-be, és ha a családokat is beleszámoljuk, több mint 1000 kontaktus alakult ki! Nem sok embernek adatik meg, hogy Lappföldre, az Északi sarkkörre utazzon, Mikulás-látogatáson vegyen részt, megismerkedjen a finn szokásokkal, életmóddal, kultúrával, vagy otthonába fogadja ezeket a befele forduló, de nagyon mély érzésű fiatalokat, akik csak a búcsú pillanatában engedik el magukat, és könnyes szemmel indulnak hazafelé…

Mielőtt még bárki is azt gondolná, hogy a cserediák programok a turizmusról szólnak, szeretném elmondani, hogy ezek szervezése igen nagy felelősséggel, sok munkával, és nem utolsósorban finanszírozási gondokkal jár. A programot koordináló tanár szervezi a külföldre utazást, a diákok felkészítését a különböző projektekre, közösen kidolgozandó témákra (Világörökség színhelyek megismerése, tolerancia, fotográfia, zene, installációs művészet, hogy csak egy párat említsek) és az ő feladata a Dunaharasztin zajló viszontlátogatás programjainak lebonyolítása is, ő felel a diákok testi-lelki épségéért, egy szóval, mindenért, hisz ő a gondoskodó „gazda”! Ha egy kapcsolat „gazdátlan”, kézről-kézre vándorol, nagyon hamar kifullad, mert a szellemi, lelki kötődés az, ami életben tartja! A pénzügyi oldala sem egyszerű, a szülők, az Önkormányzat, az iskolánk alapítványa, valamint a sok szponzor támogatása szükséges a programok kivitelezéséhez. A sikeres Comenius pályázatok sokat lendítettek a külkapcsolatainkon, mert a stabil, kétoldalú együttműködéseken túl (Finnország, Szlovénia, Szerbia), új országokkal ismerkedhettünk meg, dolgozhattunk együtt: Ausztria, Görögország, Törökország, Csehország, Lengyelország, Olaszország. A pénzügyi oldaláról nem is beszélve, hisz minden pályázat 20.000 eurós támogatást jelentett, ez összességében 60.000 euró! Ezek az összegek lehetővé tették olyan jeles diákjaink kiutaztatását, akiknek, anyagi helyzetüknél fogva, nem állt módjukban cserediákot fogadni, így a külföldi út, sok esetben, az első volt az életükben, egy életre szóló kaland! Egy másik fontos hozadéka a pályázatoknak a szicíliai csere program: annyira gördülékenyen ment a munka és az együttműködés Tiziana Finocchiaro tanárnővel, és az Ettore Romagnoli iskolával Gela városából, hogy 2013-ban, mikor a projekt sikeresen lezárult, úgy döntöttünk, folytatni kell. Minden év szeptemberében tíz diákunk utazik Gelaba, hogy megismerje Szicília ókori történelmét, és napsütéses tengerpartját, májusban az olasz gyerekek látogatnak el mihozzánk, hogy városunk, és fővárosunk szépségeivel találkozzanak, és élvezzék a magyar vendégszeretetet!

A Comenius pályázatokat jelenleg egy Erasmus pályázat követi, így a németül tanuló diákjaink is új lehetőségek elé néznek, tudniillik ez idáig az elnyert támogatások az angolosokat részesítették előnyben.

Bízom benne, hogy az elmúlt húsz évet további húsz év követi, az elmúlt ötöt a szicíliaiakkal ennél sokkal több, és az új „gazdák” szeretettel, odaadással ápolják a létrejött kapcsolatokat, mert általuk lesz jobb, szebb, színesebb világunk!

Bucskó Marianna

Baktay Ervin Gimnázium

2016, szeptember