Iskolánkról

Településünkön a gimnáziumi oktatás 1962-ben kezdődött, akkor még a Dunaharaszti I. számú (ma Hunyadi János) Általános Iskola épületében. Az új épületegyüttes átadási ünnepsége 1969. december 8-án volt, ekkor költözött mai helyére a gimnázium. A gimnázium 1973-ban vette fel Dunaharaszti szülöttének, Baktay Ervin India-kutatónak a nevét. Az 1975/76-os tanévtől vízügyi szakközépiskolai osztály indult, az iskola neve ekkor lett Baktay Ervin Gimnázium és Vízügyi Szakközépiskola. A szakmunkások szakközépiskolája levelező tagozat 1973-ban indult.

Az 1977/78-as tanévtől a szakképzés tanműhely-épülettel bővült ki. Az 1990/91-es tanévtől 4+1 osztályos rendszerben környezetvédő- és vízügyi technikus- képzés indult. 1996-ban az UNESCO Associated School világhálózatba felvették a gimnáziumot, és ebben az évben kapott engedélyt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumtól az iskola épületében lévő Baktay Kortárs Képzőművészeti Múzeum megnyitására. Egy gazdasági alapokon működő iskolalánc megyei felmérés alapján Dunaharasztit találta a legalkalmasabbnak arra, hogy térségi szerepet ellátva 1999 szeptemberétől egy új, négy évfolyamos esti gimnáziumi tagozatot indítson be.  A 2008-09-es tanévtől iskolánk már nem indított vízügyi képzést, 2011. júniusával visszaállt a tisztán gimnáziumi profil.

Az intézményen belül az alábbi képzési típusok működnek:

  1.     Öt évfolyamos gimnázium, nyelvi tagozat - évfolyamonként egy osztállyal
  2.     Hat évfolyamos gimnázium - évfolyamonként egy osztállyal
  3.     4 évfolyamos gimnázium

Gimnáziumunk térségi szerepét mutatja a bejáró tanulók magas száma. Dunavarsány, Délegyháza, Taksony, Soroksár, Szigetszentmiklós tehetséges tanulói közül sokan választják iskolánkat.  Másrészt nyitott intézményként fontosnak tartjuk, hogy városunk kulturális életének aktív részesei, kezdeményező partnere vagyunk. Évről évre szervezünk nyílt napokat, valamint a város közönségét is megszólító hagyományőrző illetve környezetvédelmi rendezvényeket.

Dunaharaszti geostratégiai helyzete rendkívül kedvező.  Budapesttel közvetlenűl határos a Ráckevei-Soroksári-Dunaág mentén, a fővárostól délre.  A városháza 1830-ban épült klasszicista stílusban. A város történetét helytörténeti kiállítás mutatja be. 2010-ben Európai uniós pályázat segítségével újjászületett a Granárium, a Laffert bárói család 18.század elején épült lakhelye. Kulturális eseményeknek, kiállításoknak ad otthont. A gimnázium épületében kortárs képzőművészeti galéria található. Dunaharasztit a budapestiek, vidékiek és a külföldek, mint üdülő és kirándulóhelyet szívesen keresik fel, ebben segítenek széles körű iskolákon keresztül kiépülő nemzetközi kapcsolataink is. A Baktay Ervin Gimnázium neve ismert Finnországban, Szlovéniában, vannak német, osztrák, szerb, olasz, görög és lengyel partneriskoláink is. A Ráckeve-Soroksári Duna vízisportokra kiválóan alkalmas, a Duna-Tisza csatorna horgászparadicsom, tiszta vizű bányatavai üdülőcentrumok. Az idelátogató diákok, tanárok gyakran választják településünket szabadságuk, nyári szünetük eltöltéséhez az iskolaközi projektek lezárulta uátn is.

Baktay Ervin Gimnázium - Képzőművészeti Kiállítóhely
Nyitva tartás: H-P 8-16, Szo-V 8-12 (előzetes bejelentkezés alapján)
Ingyenes belépés: Mindenkinek!
Cím: 2330 Dunaharaszti, Baktay tér 1.
Telefon: +36(24) 370 324
Állandó kiállítások: Kortárs festészet, szobrászat, grafika

A kiállítás anyagának reprezentatív metszete található a felújított Laffert-kúriában. (Fő út 172.)