Finnországban jártunk

A Baktay Ervin Gimnázium diákjai és tanárai Finnországban jártak

 

Iskolánk  1996 óta ápolja kapcsolatát Ii város középiskolájával. Nyugalmazott tanárunk, Bucskó Mariann, és a finn iskola nyugalmazott igazgatója, Teijo Liedes indította el a rendszeres diákprogramot, aminek eddig több mint 100 diákunk lehetett részese.

Ii a legrövidebb helységnév Finnországban, sőt az egész világon (Wikipedia) Jelentése sami nyelven „a hely, ahol éjszakára ott maradhatsz”.

2017 májusában  láttuk vendégül a finn diákokat, 2018 februárban pedig iskolánk tanulói tölthettek néhány napot Oulu tartomány Ii városában.

Résztvevő diákjaink: Csóka Gergő, Ferancz Zsófia, Hajzer Anita, Horváth Anita Ilona, Kammermann Ádám, Kolozsvári Krisztina, Noori Tamana, Papp Gábor, Sárkány Cintia, Szabó Ágnes, Takács Balázs, Weisz Léna. Kísérő tanárok: Antalné Molnár Zsuzsanna és Galambos Ágnes. Az élményekről egyik diákunk készített beszámolót.

Galambos Ágnes

szervező tanár

Látogatásunk Finnországban

A 2017-2018-as finnországi cserediák kapcsolat keretein belül 12 magyar diáknak- köztük nekünk is- lehetőségünk nyílt elutazni a finnországi Ii városába. 2016 tavaszán jelentkeztünk a programra, 2017 májusában érkeztek hozzánk finn diákok, 2018 februárjában pedig mi, a magyar diákok utazhattunk ki Finnországba.

Budapestről péntek délelőtt indult a repülőgép, ami Helsinkiben szállt le, onnan átszállással utaztunk Ouluba. A reptéren a fogadó családok már vártak mindenkit. Bemutatkoztunk a család tagjainak, megtörténtek az első beszélgetések, és a vendégek bevonása a család életébe. A finnek -akármennyire is távolságtartónak gondolják őket- nagyon kedves és vendégszerető emberek, valamint érdeklődőek az idegen kultúrák iránt. A finn diákok mindent megtettek annak érdekében, hogy mi minél jobban megismerjük  hagyományaikat és nyelvüket.

Az első hétvégén mindenkinek a fogadó családja szervezett külön programokat. Többen mentek síelni, tábortűz mellett kolbászt sütni, lékhorgászni, motoros szánt kipróbálni, felfedezni Oulu és Ii városát. A hétvégén már rengeteg új élménnyel gazdagodtunk.

Hétfőn részt vettünk a finn iskola által szervezett üdvözlő ceremónián, ahol dalokat adtak elő és videókat vetítettek az előző évek cserediák programjairól. Ezután lehetőségünk volt megtekinteni néhány finn diák tanóráját, például filozófiát, angolt, társadalomismeretet, svédet, finnt. Az általános iskola menzáján ebédeltünk, ahol nemzeti ételeket kóstolhattunk meg. Este pedig a fogadó diákok rendeztek ismerkedés céljából főzést az iskola tankonyháján: tortillákat készítettünk. Emellett finn édességeket kóstoltunk és beszélgettünk.

Kedden prezentációkat adtunk elő a finn általános iskola diákjai számára. Témáink a magyar oktatási rendszer, magyar dalok, színek és számok bemutatása voltak. Utána ismét a menzán étkeztünk, húshagyó kedd alkalmából finn tradicionális levest és laskiaispullát, ami egy finn habos édesség. Utána beültünk egy énekórára, ahol akkordokat tanultunk ukulelén. Majd elvittek minket a tankonyhára, és elkészíthettük a saját laskiaispullánkat.

Másnap hosszú buszút várt ránk; elmentünk Rovaniemibe a Mikuláshoz és Kemibe, a jégkastélyba. A finn Mikulással, Joulupukkival angolul beszélgettünk a magyarországi látogatásairól, és megörvendeztetett minket azzal, hogy magyarul köszönt el tőlünk. A Kemi-i kastélyban megtekintettük a jégből készült hotelszobákat és a kézzel kifaragott jégszobrokat. Döbbenetes volt számunkra, hogy ezt a monumentális kastélyt, hotelt és szobrokat minden évben újjáépítetik a nyári olvadás után, és mindig új formában. Ezen a napon meglátogattuk a Pilke famúzeumot is, ahol megismerhettük a finn faipar munkaeszközeit és folyamatait. Mindenkinek ez volt a legkedvesebb napja, rengeteget sétáltunk, játszottunk a hóban és nevettünk.

Csütörtökön, az utolsó teljes napunkon megnézhettük a finn iskola bolond ballagását. A ballagó diákok cukrot dobáltak nekünk, énekeltek, és a nap végén egy kamionnal végigjárták a várost sokszínű, nevetséges kosztümökben.  Ezután összeült a magyar csapat az iskola könyvtárában, leírtuk és megbeszéltük a hét élményeit.

Az estét mindenki a fogadó diákjával töltötte, mindenki elbúcsúzott a fogadó finn családjától, és összepakolt a másnapi hazaindulásra. A hazatérés szomorú és fájdalmas volt mindenki számára, de persze örültünk is, hogy visszatérhetünk családunkhoz és barátainkhoz.

Rengeteg új tapasztalatot szereztünk utunk alatt, megismerhettünk a finn kultúrát, valamint sok új barátság is született a hét alatt. Reméljük, a jövőben viszontláthatjuk finn barátainkat, és újabb kalandokat élhetünk át velük. Szeretnénk megköszönni a kísérő tanárainknak és a finn tanári kar tagjainak a támogatásukat és segítségüket.

Ferancz Zsófia 10.A

Élményeikről itt tekinthető meg a videó